-DY PËVOJA TË MËDHA, NJËRA PAS TJETRËS:

 

 

 

Brahim Ibish AVDYLI:

 

 

A) NË MËRGATË:

 

 

A DO TË KRIJOHET

NJË ALEANCË EVROPIANE

NË TOKAT SHQIPTARE

 

 

 

(NJË ARTIKULL URGJENT

DHE I VEÇANTË)

 

 

  

Disa herë kemi qenë në konsultime të ndryshme, prej individëve, prej partive e prej forcave të tjera apo individëve të tjerë evropian, pro e contra, rreth shqiptarëve. Madje nuk e dinë as vetë shqiptarët se ata janë një komb i veçantë nëpër botë, para kombeve të tjera dhe para kombeve okupuese nëpër Gadishullin Ilirik, që të tjerët dinë t`a thërrasin "Gadishulli Ballkanik" për të mbuluar gjurmët e tona, se sa numër shqiptarësh ka bota. A jemi të vetëdieshëm, pas gjenocideve të shumta të armiqëve tanë, rreth e rrotull. Nuk duam të dimë që e kemi një origjinë të hershme historike, prej pellazgëve të parë në Botë e deri më sot. Nuk lexojmë vepra të veçanta historike.

Thomë sikur truri i jonë nuk i pranon veprat "aq të vjetra"; nuk i kupton drejtë ato; janë diçka që flasin "për yjet nëpër qiell"; ëndërra, që nuk kapen me dorë. Dhe, a e dimë vërtetë se çfarë përpjekjesh bëhen kështu, për të na mbajtur të lidhur?...

Armiqtë e shumtë kombëtare, të mobilizuar fort kundër nesh, bëjnë çmos për të na lënë ne, shqiptarëve, të ardhur nëpër histori "pas tyre"; sikur "jemi të ardhur më vonë"; paskemi një "gjuhë" përmes alfabetit të shkruar, pas Kongresit të Manastirit, më 1908; të një gjuhe e cila i ka rrjedhat e veta, madje pas "formulës së Pagësimit", në vitin 1462, etj.; dhe nuk duam të mësojmë më shumë.

 

Shqiponja me stemën ilire, e cila është sot "flamur" i Turqisë.

E kjo nuk është aspak e vërtetë! E vërteta fillon e niset prej shqipes, që është prej origjinës së parë të pellazgo-ilirëve, që flisnin këtë gjuhë, për të mos thënë se prej Babilonisë së vjetër, me ndërtesën e parë e më të madhe në botë, e deri më sot, njeriu i ynë e fliste kurdoherë po këtë gjuhë, por ai e bëri gabimin e pafalshëm me ndërtesën e madhe të Babilonisë, që të matej me Zotin, dhe e muar dënimin më të madh të Zotit, që zgjati më tepër se 30`000 vite. Çdo gjë që do të marrim dhe të bëjmë për kombin shqiptar, pellazgo-ilirëve, që janë arbër, arban, arbëresh, arvanit, alban dhe arnaut, na shpie në logjikën e prishjes së kombit tonë; të shkatërrimit të tij, si gjeneratë e vjetër njerëzore. Dalja e këtyre pjesëve nën emra të "kombeve", e që janë "pseudokombe", është fakti që nuk e përfillin asnjë kriter që të quhen "kombe". Nuk lënë asgjë pa përdorur vetëm që të shkombëtarizojnë kudo nëpër botë kombin paraprak. Një pjesë e tyre tani nuk e folin gjuhën shqipe, por i realizojnë ato që armiqtë tanë dinë t`i nxjerrin nga vetja. Ata që e kanë themeluar botën, "e harrojmë" gjuhën shqipe dhe bëjnë prova për të na zhdukur, që vinë brez pas brezi prej nesh, dhe që janë pjesë e transformuar e jona, prej gjakut tonë të tradhëtuar. Ata janë të betuar kundër nesh, madje bëjnë çmos për të "shpikur" gjuhën artificiale, si gjuhën e vërtetë pellazge, me parashtesa e prapashtresa të ashtuquajtura "greke", me os, ois, is. Nëpër duart tona është krijuar kjo "gjuhë" nga Kadmi, që e thërrasin "ndryshe", si "themelues të gjuhës sonë", por që është "gjuha greke", e cila nuk ka qenë "gjuhë zyrtare", dhe është futur me dredhi e me forcë nëpër histori. Gjuha greke është gjuhë artificiale, deri në vitin 1000 të erës sonë, e pështjellimet e saj vinë radhazi për të mos u parë në arenën e madhe botërore. Dhe, kështu vazhdon ajo sikur është "e para gjuhë e kulturës", sado që është "zbuluar" gjuha sakskritishte, e deri në më të renë, gjuhen latine. Këto gjuhë ishin "gjuhë artificiale", gjuhë të shtresave sunduese e të privilegjuara. Gjuha greke jeton deri më sot, por nuk ka "komb" të vërtetë "grek", pas arvanitasve, që janë shumicë, por ende nuk mund të dëshojnë këtë çështje.

 

Një skemë e përhapjes së pellazgëve nëpër Evropë-marrë nga Besir Bajrani.

I ashtuquajturi "grek" e fillon luftën anishqiptare, por vazhdohet prej sllave të të gjithë "ballkanit" e vazhdon më tutje i nxitur prej rusëve dhe bashkohet me Turqinë sunite. Po e them edhe njëherë se edhe drejtimi islam sunit i ka magjitë kryesore e të fshehta me ordoksizmin, paraprakisht ortodoksizmin e sllavëve të Ballkanit e të Rusëve, sepse Sulltan Mehmeti i II-Pushtuesi e muar me vrasje Konstantinopojën, sot Stambolli, me 25 maj 1453, me ç`rast e futi në dorën e ligë Patrikanën Ekumene të Konstantinopojës. Më parë ka qenë në dorë të të ashtuquajturës "dorë greke", e cila nuk ishte greke, por saraqenët e bardhë, pellazgo-ilirët sundimtarë, e me këte, po themi edhe njëherë, se ata kanë qenë ilir, pra ishin shqiptarë dhe arvanitars, pra udhëheqësit e tyre. [1] Rryma e tretë është ISISI, ajo që është futur në luftëra me botën perëndimore, kryesisht me SHBA-në dhe NATON, duke u mbështetur nga Rusia dhe Serbia. Në njëren anë duan të shpikin kudo të ashtuquajturat "kombe", pa etnitet të vërtetë kombëtar, dhe në anën tjetër islamizmin, pa profetin e tij...

U lus që të keni durim dhe të më lexoni, sepse unë po ua rrotuloj para syve tuaj të vertetën për 180 shkallë. Ju nuk duhet t`i ndëgjoni ata që flasin kuturu, sikur "na e flasin të vërtetën", se "ne jemi themeluar vonë në histori", dhe gënjejnë edhe me gojën tonë, sikur jemi shumë pak, madje mjaft pakë, nëpër botë.

Kombi Shqiptar është kombi që e flet gjuhën shqipe, kriterin e parë të kombit. Pra, ai është shumë më shumë se e kanë dhënë sot disa çerthuj të amiqve tanë, të cilët i kam kritikuar, edhe me shkrim, por nuk marrin vesh, sikur "kombi shqiptar i ka vetëm 10`000`000 pjesëtar në Botë".[2] Ka faqe të tjera që shkruajnë pak më mirë se ata. P.sh. po e marrim faqën tjetër në FB, "Mërgata dhe Mëmëdheu"[3], veçanërisht të cilën e ndihmon Vilma Markaj. Madje, kjo faqe, e ka në vend të atdhedashurisë thënien Vaso Pashë Shkodranit, "Feja e shqiptarit është shqiptaria", të cilën e kam pasur kaherë si moto timen nëpër punimet shkencore.

Vilma Markaj përpiqet të japë të mbledhura shifrat e atyre që deklarojnë se janë shqiptarë nëpër botë. Këto shifra nuk janë aq të vërteta, por po i shtrojmë të gjitha. Vilma Markaj detyrohet t`i mbledhë këto shifra, pa e ditur se regjistrimi i popullsisë sonë, të cilët e njohin veten e tyre se janë "shqiptarë", të bëra nga ana e Ministrisë së Informatave të Republikës së Kosovës, janë mbledhur 20`000`000 në Botë, e prej këtij rasti i kam numëruar 6`800`000 shqiptarë vetëm në Turqi.[4] Ne na jepet gjysma e numrit të tyre, të përmendura më lartë, përmes faqes së internetit.

 

Evropa e vitit 600 të erës sonë, e kopjuar nga Besir Bajrami.

Te atdhetarja Vilma Markaj na jepet një shifër më e saktë. Nëpër të gjitha shtetet, ku ka shqiptarë, mbledhen gjithsejt 14`015`800 persona. Nëpër ato shtete, të cilat, konsiderohen si amtare, vlenë të përmendet: Shqipëria, që merren 2`800.000; nga Kosova, 1`700`000; Mali i Zi, 32`000, pa i mbledhur viset tjera të Malit të Zi dhe të Serbisë, të cilat quhen "vise tonat" e që numërohen për kah bindja fetare vetëm si "islamiste", d.m. th. Sanxhaku; Serbia, 65`000 shqiptarë; Rumania, që janë tërësisht ilire, por numërohen migrimet e reja, pra10`000 shqiptarë; Bullgaria, që janë vetën 300 të numëruar, e që janë fshatra të tëra me trashëgiminë kombëtare; Maqedonia, 800`000; nga Greqia, numërohen 1`200`000, prej 5`000`000, që duhet t`i ketë dy "shtet", i cili i ka 2/3 e popullsisë arvanitase, që janë arbër dhe shqiptarë, por që e flasin me dhunë gjuhën "greke", e cila është posaçërisht një gjuhë e folur shqipe, me mbaresat, parashtresat apo shtesat e ndyshimet e gjuhës artificiale "greke". Pra, këto bëjnë gjithsejt, 6`607`300, pa i mbledhur në këtë shifër Italinë dhe Turqinë, që i kanë 800`000 deri 1`000`000 shqiptarë dhe 5`000`000 në rastin e Turqisë, të cilat kur t`ia shtojmë këtij numri bëjnë 12`407`300 shqiptarë, pa i mbledhur 200`000 të Italisë, sepse me to do të bënin gjithsejt 12`607`300 shqiptarë...

Siç thotë një diskutues në faqen e FB te Vilma Markaj, Lon Karrica, "një vlerësim paushal", këtu nuk janë mbledhur disa shtete, si Polonia, Çekia, e Sllovakia, sepse kjo mund të konsiderohet pasi nuk ka as shifrat e veta, pra nuk përputhem me ato shifra që janë mbledhur me rastin e regjistrimit të datës 25.05.1992, të inicuara nga Ministria e Informatave të Republikës së Kosovës, siç e shpjegon diskutuesi tjetër i kësaj faqe, Idriz Sinani. Unë po i referohem një parallogaritje timen, të dhënë aty, që duhet të merret parasysh: për Turqinë, prej 5`000`000 shqiptarë (arnanutë, quhen atje), rreth 6`800`000, që i kemi evidetuar me atë rast, pa i llogaritur 2`000`000 llaz, shurtesë e pellazgëve, të cilët e flasin gjuhën shqipe pa kalkat tona të gjuhëve të krijuara vonë nga gjuha e jonë, në rastin më të mirë janë gjuhët sllave, gjuha greke, gjuha latine dhe turqishtja,[5] (të cilat dihet se i kanë marrë prej nesh pjesët e gjuhës, e jo ne, respektivisht, gjuhën turke e ka krijuar Sami Bej Frashëri); për Maqedoninë, duhet të korrigjohen 100`000 shqiptarë përmes fesë ortodokse, sikurse vllehët, që janë vëllezërit tanë; shqiptarët turq (pra, vetë arnautët islam), prej këtyre duhet të ndaheshin bullgarët e Maqedonisë, si pushtues, të cilët nuk guxojnë të shkruhen si "makedon", sepse Macedonia e vjetër ka qenë ilire; aty do të shtoheshin edhe shtetet e tjera, Bosnja; Kroacia, Slovenia, sepse kanë qenë e janë mbi 50% ilirë[6], jo vetëm me shifrën e Vilma Markaj, që do të thotë se Bosnja ka 5`000 shqiptarë; në Kroaci, 18`000 shqiptarë; në Slloveni, 8000 shqiptarë; duke e logaritur si të vetmen nga tokat e tjera- Hungarinë, me 1`500 shqiptarë; Ukrainën, me 50`000 shqiptarë; më afër, tek tokat e vjetra ilire, Austrinë, me 80`000 shqiptarë; Zvicrën me 300`000 shqiptarë, ndonëse e kam një vepër të botuar, ku shqiptarët janë të dhënë shifrën e korigjuar nga CD-ja, natyrisht përmes numrave të telefonit, rreth 400`000 shqiptar[7], pa u mbështetur në statistikat shtetërore; por Franca nuk është logaritur fare, me të tjerat, si Spanjën, Portugalinë e Hollandën, të cilat i kanë shifrat e veta, e të cilat e mbërrijnë shifrën paushalle mbi 150`000 shqiptarë.

 

Një fjalë e vërtetë- sikur të kishte thënë vetë Angela Merkel.

 

Kjo shifër për ne, është shumë e rëndësishme, sepse po krijojmë aktualsht apo e fillojmë një forcë të posaçme politike, një parti apo aleancë evropiano-shqiptare, që prej kohës mungon në spektrin partive politike të Evropës, sepse jemi së bashku me EU e me te; sepse njëherë e përgjithmonë duhet të orientohet çështja shqiptare drejt zgjidhjes paqësore e demokratike, pa luftë; paraprakisht tërë Evropa duhet të jetë në këmbë, sepse aty bëjnë pjesë edhe pështjellimet pseudoshencëtarëve të Evropës; ata që janë të mobilizuar prej shteteve që nuk na përkrahin aspak nga Evropa; dhe ata që janë për ne armiqtë më të rrebtë e të praptë antishqiptar.

Po i lëmë anash shtetet e tjera të botës, nga të cilat janë mbledhur disa nga Vilma Markaj, si p.sh. SHBA, që e mbajnë në peidestal çështjen shqiptare dhe bëjnë çmos për ne, merre edhe NATO-n, me rreth 2`000`000 shqiptarë, të cilët i ka organizuar prej firmave e deri në Stejt Departament; me Kanadanë, që i mbanë aktualisht rreth 35`000 shqiptarë; Argjentinën, që i mbanë 50`000 shqiptarë, apo në Sirinë, me rreth 10`000 shqiptarë; Azerbejgjanin, me rreth 10`000 shqiptarë; pa i logaritur shtetet e tjera, si p.sh. Pakistanin, Afganistanin e Tagjikistanin, të cilat i kanë rajone të tëra me ilirë, prej Aleksandrit të Madh të Maqedonisë, që ishte ilir dhe e fliste të njëjtën gjuhë prej pellazgëve, gjuhën shqipe, të shkruar me kaligrafinë fenikase të Kadmit.

Pra, ato që ka "logaritur" Vilma Markaj, është shumë e vogël, për tërë botën. Ne po i kthehemi organizimit të levës së Arkimdeit për Evropë.

 

 

Një hartë e Bashkimit Evropianë, e bërë në këtë vit.

Nuk po futem më thellë: duhet të krijohet logjika e përtërirjes, logjika pozitive, jo negative; e ecjes sonë përpara; e përparimit tonë si komb; e bashkimit të kombit nga trojet tona autoktone shqipfolëse; e unitetit kombëtar por edhe ndërkombëtar, pra të krijohet një forcë e vitalitetit tonë si komb për Bashkimin Europian, sepse këtu jemi, në Evropë dhe për Evropën, së bashku me shumë kombe të tjera, edhe pse prej tyre ka kombe që janë të organizuara kryeput si antishqiptare dhe kundër nesh, por ne duhet t`i ç`armatosim me punën tonë pozitive.

Nuk jemi ne "Lopë race" as për Kosovën; as për Shqipërinë; as për Maqedoninë; as për Kosovën Lindore, që e ngushtojnë ata që nuk na duan të mirën, si "Lugina e Preshevës"; as për Çamërinë, që unë e marr në spektrin kombëtar, me tëpër se është kjo, pra Epirin Jugor; as për Malin e Zi e as për Saxhakun e Serbisë dhe të Malit të Zi, sepse jemi mërgatë e vlerëshme për bashkimin e qetë të tokave tona autoktone në një bashkësi, dhe në anën tjetër, në Bashkimin Evropian.

Ne i kemi kuadrat më të vlershme në Evropë dhe këtu jemi, në Evropë, e të lidhur direkt me Evropën; e nuk do të kenë mundësi ata që duan të kenë "një mundësi" për të na shfrytëzuar, pra klikat e tyre të shumta nëpër Evropë, sepse shfrytëzimi i tyre dhe manipulimi i tyre ka marrë fund, njëherë e përgjithmonë.

Në qoftë se 15 milion shqiptarë në Evropë i vitalizojmë për një politikë evropiane, duke dhënë shembullin tonë për paqe, propesitet, siguri, jetesë të pastërt e ambient të pastërt, me korrektësi, me vitalitet e me gjallëri, do të kthehet bota e nuk do të thotë si gruaja më fortë në botë, Angela Merkel, siç na përshërisin disa në intenet "se janë gënjeshtra të gazetave", e cila thotë se shqiptarët duhet të lirohen nga klikat e korrupsioneve shtetërore e të tjera deri në prill të vitit 2016, ose duhet t`ia mësyjnë detit Adriatik e të bëhen ushqim humanitar për gjallesat.[8]

Ajo ka thënë gjoja në deklarat e saja nëpër internet dhe nuk duhet të habitemi, se janë edhe ata nga fisi arianë.[9] Kjo është e vërteta historike e lashtë. Gjemania duhet të ma njohë si komb i lashtë, sepse jemi vëllezër me gjermanët. Më së paku, dy fiset i kanë të lidhura me ne: gotët dhe albanët. Ne quhemi albanë. Ilirët kanë jetuar deri në Düsseldorf e me rrethinë. Ata kanë lënë gjurmë të pa shlyera nëpër Gjermani. Në Austri e në Zvicër i kemi edhe Alpet e Mëdha. Kudo në Evropë, deri në Spanjë, jemi ne, shqiptarët, bij të ilirëve, nipa të pellazgëve, pa e cekur më tej origjinën tonë.

Martin Çuni, një mik i imi, në Gjermani, një prej atyre që kanë luftuar në Kosovë dhe bashkëthemelues i "Radio Kosova e Lirë" gjatë luftës së UÇK-së, duke folur për mosnjohen e Republikës së Kosovës në UNESCO, "për dy vota mangut", thotë se "për dy vota ka humbur gjuha shqipe në Greqi; për dy vota ka humbur gjuha gjermane në SHBA; për një gabim të vetin ka humbur Napoleoni"-po e vazhdoj unë- në Rusi; "për shumë gabime ka humbur Hitleri", po e them qartazi dhe hapur-nëpër Evropë; "për shumë gabime nuk ka humbur vetëm Serbia dhe shqiptarët kanë humbur pa asnjë gabim!!!"[10]. Ne, kemi bërë aq shumë armiq, duke filluar prej armiqëve më të afërt: Rusisë, Bullgarisë, Bullgaro-Maqedonëve, Serbisë, Malit të Zi, Greqisë së sotme e të djeshme, që është edhe ajo kundër nesh; dhe, më të madhes prej tyre, Turqinë. Kur t`i kundërshtojme, t`i urrejmë, t`i shtyejmë, t`i bëjmë të gjithë armiqë, atëherë nuk duam te jemi në Evropë dhe kemi ardhur deri te fundi, kemi mbaruar! Është përmbushur thënia e kundërshtarëve tanë të mëdhenj në kontinent, lugati më i rrebtë i saj sot, Rusia, e më i rrebti kundër nesh Greqia, dhe më e madhja e më e pamëshirshmja me fenë islamike sunite-Turqia!!...

Nese nuk mundemi të dalim prej Evropës, dhe nëse jemi për Evropën, ne duhet të bashkohemi me të vërtetë me Evropën. Në qoftë se duhet t`i themi asaj ndonjë fjalë prej nesh, këtë fjalë do t`ia themi afër dhe siç e ka për traditë Evropa, me takt e me kulturë, e jo si bisha e egër e duke i valëvitur para syve flamujt kuq e zi, sepse ajo atëherë e ka një fakt për të kundërshtuar dhe për të ma lënë si "të harruar"...

Ju thashë që më parë, se kisha disa rekomandime nëpër Evropë, se blloku i tretë që i mungon de fakto është aleanca fetare katolike e krishterë, me seli në Romë, por kësaj nuk mund t`i afrohemi, sepse dy aleancat; e para, alenca e krishterë ortodokse me "seli" të saj në Rusi, Angli dhe në Greqi; dhe e dyta, aleanca islamike, me selinë që i lëvizë nga Turqia e në shtetet e tjera islamike, veçanërisht në Iran, të cilat, janë të lidhura poashtu me të ashtuquajturën "Ballkan", me Rusi e Serbi, sepse edhe aty i kanë farefisnitë e veta, por edhe lidhjet fetare islamike dhe sunite; dhe bota tjetër, duke e përfshirë pjesërisht Francën, tërësisht Spanjën e Portugalinë- aspak nuk e lënë dhe askund të krijohet kjo aleancë, sepse i ngjallë luftërat fetare.

Ne nuk jemi për luftëra fetare, por jemi një komb me traditë të vjetër kulturore. Në qoftë se mendohemi vetëm pak me baballarët tanë, e dimë çka na flisnin ata dhe si na flisnin ata: flisnin mjaft rrallë dhe flisnin burrërisht.

Boshti islamik-ortodoks është shumë i fortë, i ndërlidhur njëri me tjetrin, me mija veprime. Po e marrim vetëm një thënie nga Aurel Dasareti, të dhënë në një gazetë[11]:

"Kafshët e egra mishngrënëse, në mungesë të mjeteve më të avancuara, përcaktojnë territorin e tyre duke pshurrur në drunjtë përqark. Dhe, mjerë për kafshët e tjera që guxojnë të shkelin në pronën e tyre. Ndërkaq ne, as që kemi përcaktuar kufijtë, as që dimë se ku gjenden dhe as që mbrojmë oborrin tonë nga ardhacakët e paftuar që na kolonizojnë gjithnjë e më tepër, por si kozmopolitë budallenj, edhe pse vetë gjendemi nën robëri, për hatër të “vëllezërve të fesë” luftojmë për Siri, Serbi, Turqi, Rusi e Greqi".

 

Një vizatim për ndjenjë simpatie për Evropën e Bashkuar.

Nga kjo duhet të mbushemi mend. Feja është dukuri sekondare, e kam thënë 100 herë ne shkrimet e mija publike, ndërsa çështja kombëtare është dukuria primare. Duhet të dimë çka na nevojitet të bëjmë, në këtë rast. Evropa edhe pa ne e kundër nesh, do të ekzistojë më tutje. Ajo, është krijuar.

Ne, duhet të këndellemi, të zgjohemi, të shpërlajmë sytë dhe t`a dimë se Evropa do të ecë përpara edhe pa ne. Ne nuk kemi kohë për të humbur. Koha ecën, nuk rri në një vend. Nuk jemi komb i shpërfillur; komb i prapambetur; komb i ç`rrënjosur nga trojet e veta; pra një komb i paqenë; i egër, i vonë, etj. por është e kundërta.

Territori ku jetojmë nuk duhet të jetë busollë e ecjes përpara. Ajo po na kufizon. Ne, duhet të organizoheni, pa këta kufinj, nëpër të gjitha viset ku jetojmë, me një formulë të përgjithshme për tërë Evropën. Kriteri i regjionit është kriter lokal; kriteri i jonë duhet të jetë Bashkimi Evropianë; praktika e vërtetë nuk do të jetë forma e veprimit, por kualiteti; mendimi kombëtar nuk do t`i hidhet Evropës si bombë, por ai do të jetë mendimi ynë kreativ, natyrisht me përmbajte kombëtare.

Duhet të mësohemi vetë nga mënyra e re e mendimit, pra nga e reja, jo nga puna kolektive, por nga kualiteti i punës vetiake. Në fillim të këtij shkrimi është edhe një fjalë, nga Aurel Dasareti, i të njëtës gazetë, që duhet theksuar:

“Nevojtarët shqiptarë nuk duhet të pranojnë të mbeten skllevër i biznesit të maska-renjve. Raca shqiptare është zot dhe jo skllav. Shqiptari duhet të filloj t`a njoh veten si njeri të suksesit; të mposhti frikën e fatkeqësisë që mund të sjellë zgjimi nga gjumi i tepruar"[12] Gjumi i tepruar është edhe fakti se po shkojmë kuturu, sikur të zgjuar- por me sytë e mbyllur; që shohim pas, në vend që të shohim përpara, e po merremi me organizime të kota e të kahershme, në vend se të themelojmë një aleancë të re të zgjimit tonë, në Evropë. A është parti, lob, aleancë, lidhje, tani nuk mund të themi, por do të jetë demokratike dhe shqiptaro-evropiane.

Këtyre ditëve, kemi marrë disa thirrje, apele, e lexuar shkrime rreth organizimit të mërgimtarëve, se do të krijojmë menjëherë "lobin shqiptar", siç e ka krijuar ate edhe Joseph DioGardi në Amerikë. Për Evropë, ne mund të krijonim degën e tyre, por jo të krijonim një "lob" të ri për Evropën, sepse e dimë çfarë tensioni të lartë ka patur Serbia, që t`a fusë dorën e saj në mes të shqiptarëve.

 

Evropa e Bashkuar prej vitit 1990, nga libri i atlasit të Dr. Walter Leisering.

Shteti shqiptar është para Kosovës; para Maqedonisë shqiptare; para Çamerisë dhe Kosovës Lindore; para Sanxhakut; para tokës shqiptare të Malit të Zi; dhe ata që kuptojnë rolin e iniciativave në bazë të nivelit rajonal, do ta kuptojnë se është vetëm një insiativë lokale me diapozon ndërkombëtar. Kjo do të thoshte të ngriteshe mbi një kodrinë të vogël të një province e të bërtasësh në nivelin evopianë. Ata e dinë se këto ndarje gjeografike rajonale të tokave tona amtare, është bazë për thirrjet tona në atë nivel, e cila duhet të aktivizohet edhe në nivelet e tjera gjeografike. Pra, në qoftë se thirret "në nivelin kombëtar", duhet paraprakisht të keshë një nivel të tillë. E dyta, kjo ndarje rajonale e gjeografike, është logjikë e ndarjes dhe e shkatërrimit të tokave tona; e shkapërderdhjes së energjisë sonë kombëtare nëpër terene të vogla, dhe kjo nuk ka të bëjë aspak me logjikën e përparimit, e zhvillimit dhe bashkimit të kombit. Në qoftë se ne kemi një rini shumë të mirë, pra një gjeneratë të shkëlqyeshëm ekspertësh, që kanë specializuar edhe në shtetet më të zhvilluara perëndimore, atëherë duhet të krijohet një "lob" i tillë jo vetëm për Kosovën, por për të gjitha tokat amtare, sepse nuk është uj ku notojnë këta peshk të mëdhenj. Peshku i ynë shqiptar duhet të notojë nëpër oqeane, jo nëpër përronj...

Prandaj, po e përfundoj, se kundërshtarët tanë dhe këlyshët e tyre nëpër tokat shqiptare, po na e fusin në kokë të dhënen kryesore e të qëllimtë të tyre, që ne të organizojmë "një Lob për mërgatë", sepse edhe ata kanë marrur prej nesh sa kanë dashur, dhe duan "të harrojnë" me qëllim, se mërgata jonë ka një dorë mjaft të lartë të shqiptarëve dhe vetë mërgata është diapozoni i dy të tretave të shqiptarëve!!...

Në Amerikë nuk kanë jetuar dy të tretat e shqiptarëve, e në Evropë janë dukshëm më shumë, pra janë 15`000`000 shqiptarë. Evropa është vendi ku jetojmë...

Po e them hapurazi se nuk jemi për "Lob", por personalitete dhe forcë politike, të reja e të papërdorura, që kur të "ngulemi" krahas veprimtarisë së të gjitha forcave politike rajonale shqiptare, do të bëjmë një BUM të madh, në Evropë!

Ne nuk na frigon askush dhe nuk i jemi friguar asnjëherë askujt. Do ta themi fjalën tonë, pa marrë parasysh se a do të na ndëgjojnë dikush, apo jo!...

 

_______________________________________

Fusnotat e këtij punimi:

_______________________________________

[ 1] Shikoni të gjitha punimet e mija, në radhë të parë, të gjithë artikujt për "Maqedoninë shqiptarë", në faqen provizore http://www.brahimavdyli.ch/maqedonia-shqiptare-11/.

[ 2] Shiko faqen e tyre, të cilën e kam kritikuar disa herë, e ata vazhdojnë më tutje, pa e marrë vesh këtë çështje dhe e mbajnë faqen e tyre në FB "10`000`000 SHQIPTARË NË BOTË", te http://www.facebook.com/10000000-SHQIPTARË-NË-BOTË-166376510108140, të krijuar me 6 shtator 2011.

[ 3] Shikoni edhe faqen tjetër, "Mërgata e mëmëdheu", në http://www.facebook.com/groups/417888255075000/mërgata-dhe-mëmëdheu, e cila është "Geschlossene Gruppe" me 602 anëtarë dhe 49 miq të mi.

[ 4] Shikoni vlerësimin tim te Vilma Markaj rreth këtyre shifrave, në http://www.facebook.com/Vilma-Markaj, duke e cekur gabimisht prej meje shifrën prej 100`000 shqiptarë të Italisë, në vend se ta shënoj 1`000`000.

[ 5] Po t`a keni një dorëshkrim të Avni Deharit, udhëpërshkrimit të tij nëpër Turqi, do ta kishit parë si takohet me shqiptarë. Ai i ka parë edhe këta "llaz", pra pellazg, që e kuptojnë shumë më mirë gjuhën shqipe, por nuk e shkruajnë.

[ 6] Sikoni vetë statistikat ndërkombëtare për përqindjen e popullatave të këtushme nga tashëgimia e hershme ilirike.

[ 7] Shikoni veprën time "Mërgata shqiptare e Zvicrës dhe roli ti tyre", Brezi`81, Prishtinë, 2011, e cila e ka shifrën të ndryshuar nga redaksia, në "kosovarë", çka nuk është e vërtetë, por "shqiptarë".

[ 8] Shikoni shkrimin tim në të gjitha organet e internetit, p.sh. http://www.ikvi.at/kontribut-intelektual-për-inegritetin-dhe-unitetin-e-kosovës/, e cili, vetëm aty është lexuar 158 herë.

[ 9] Bashkangjitur me këtë punim e keni këtë fotografi të montuar.

[10] Shiko deklaratën e Martin Çunit, në FB, http://www.facebook.com/Martin Cuni, kur flet për Kosovën, e cila u mohua nga UNESCO, me datën 9 nëntor 2015, mbi artikullin: http://www.pampress.com/obama-kosova-do-te-ishte-ne-unesco-sikur-te-kishte-diplomaci-me-te-pjekur/.

[11] Shikoni artikullin e gazetës Debat, nga Fahrri Xharra, "Ra UNESCO dhe u pamë", të botuar 11 nëntor 2015, http://debat.al/ra-e-unescou-pame/, nga i cili merret kjo thënie. 

 

[12] I njëjti shkrim, në fillim.

 

 

B) NË KOSOVË:

 

 

(Persiatje politike dhe organizative)

 

 

 

Si gjithëherë, më përcollën disa pengesa, por vendosa që t`a botoj këtë shkrim, të ndryshuar disa herë radhazi, para vitit të ri. Në radhë të parë ishin të miat, për të mos ardhur nëpër tokat shqiptare dhe për të mos folur, sepse para luftës së UÇK-së, gjatë luftës e pas luftës së UÇK-së, më erdhën disa gjëra të mëdha, njëra pas tjetrës, duke e logaritur edhe incidentin për vdekje, por që shpëtova dhe u shërova pas disa viteve me vështirësi të madhe. Në fakt, më shpëtoi Zvicra dhe Sankt Galleni, duke më nxjerrur 10 ditë me vonese, nga KFOR-i dhe spitali i Prishtinës, me aeroplan.

M`i patën ndërruar edhe diagnozat në fillim, organizatorët tonë dhe të huaj, sepse, mendoj se e dinin që do të flas; se do t`a them vetëm të vërtetën e do t`a mbroj prapë të drejtën e pamohuar kombëtare e gjithëshqiptare. Pra, në një farë mënyre, do t`i bie trup e tërthor lakut që po na shtërngonte në fyt e po na e vështirësonte ecjen.

Ato ishin të miat, personale, por edhe organizative dhe politike. Unë nuk jam në asnjë parti politike, por me përkushtim kombëtar e gjithëshqiptar, të masave të gjëra të popullit e të vegjëlisë. Kësisojit, lidhem në relacion ndërkombëtar, pra të popujve të tjerë, të cilët e dinë çka është vuajtja, dhembja e dhembshuria…

Në një farë mënyre, kështu më përcolli edhe fati i turbullt në Kosovë, në Prishtinë. Ishte një tubim i një veprimi ekonomik, financiar, politik, por edhe organizativ, që dëshironte të ketë të gjitha instancat, partitë dhe organet politike „nacionale“ nën vete, e regjistruar në Kosovë si „Parti Demokratike e Unitetit“. Për fatin tim isha herët dhe më thanë se „nuk ishte e regjistruar si parti, por vetëm si forum jo-qeveritar“, e cila më detyroi që të ndryshoj referatin tim. U vërtetua gjatë tubimit në Hotel Grand Prishtina se kjo instancë ishte regjistruar si „Parti Demokratike e Unitetit“, dhe prap nuk më lanë që të flas, përkundër insistimit tim, pasi që edhe njëherë e ndryshova këtë referat. Kishte disa konfuzione të mëdha, si sa i përkiste emërtimit „Organizata Joqeveritare- Uniteti“„Partia Demokratike e Unitetit“, apo „Forumi i Unitetit“, të cilat ishin mjaft kofunzioniste në formulimin e tyre. Edhe diskutimi i pamundësuar prej programit të punës „Regullat, puna dhe kontrolli“, të marrura në tryezë të tubimit, ishte një mospërputhje me ftesën që e kishim marrë dhe që ishim të lajmëruar me një referat. Të themi të drejtën, ky diskutim, na i kishte vjedhur disa ditë e netë punë sistematike, por programi na mësonte prerazi „të respektojmë diskutuesin“„të mos ndërhyjmë gjatë bisedës“, dhe „të mbajmë rendin dhe disiplinën“, etj. të cilat nuk i mbante as kryesia e kësaj instance dhe referuesja e tubimit.

 

Megjithate, të gjithë e kanë faqen time, http://www.brahimavdyli.ch publikisht në internet dhe kanë mundësi kur të duan që t`a shikojnë. Ajo është plot me artikuj të çështjes shqiptare dhe shkrime. Ndër të tjera, është letra e gjatë për Josef DioGardit dhe shoqës së tij, e dërguar me 26.05.2013, e cila, i ka mjaft nga problemet të cilat i kishte Kosova.

 

Dy vite më kanë shkuar me të gjithë përpjekjet e mia, për t`ia shpjeguar kombit shqiptar çka përgaditet për të ardhmen e tij, veçanërisht në Kosovë, por gjendja ime e derisotme nuk mund të bënte më shumë, sesa kjo që e bëra përmes internetit.

Çdo gjë pak nga pak është në këtë portabël të internetit, duke e marrë edhe shkrimin tim,“Huliganizmi nuk është kurrëfarë zgjidhje demokratike”, në të cilën i kam dhënë disa kërkesa të fuqishme. Një pjesë e kërkesave, për pak kohë, është implementuar. Por, një pjesë e tyre u kthye prapa apo doli në sipërfaqe, më tepër, për kundërshtim të interesave shqiptare, si p.sh. “Zajednica” apo “Marrëveshja e Demarkacionit të kufirit të Kosovës…” etj., që tregon se armiqtë tanë nuk flejnë.

Organizatorët e këtij tubimi mi lanë disa gjëra të pathëna. Ajo që do t`ua them me këtë rast, është më kryesorja. Mendoj se nuk është e mundur të ndërlidhen të gjitha partitë, organizatat, shoqatat dhe individualitetet e njohura të shtetit të Kosovës nën një formacion „jo-qeveritar“, por„mbipartiak“ dhe „fetar“, sepse parasegjithash janë më të mëdha; më me përvojë; me të kaluar politike dhe partiake, se sa ky forum. Të gjitha janë të dëshmuara për qëndrimet dhe veprimet e tyre. Forumi nuk mund t`i ftojë „instancat shtetërore“ e t`i vendosë nën vete, aq më pak për interesa financiare dhe politike. Ato e kanë individualitetin e tyre. Forumi mund t`i gjëjë rrugët e ecjes nëpër kohë dhe t`i korigjojë qëndrimet e veta, politike e të përgjithshme…

Dëshiroja të jem aty për një çështje të madhe, “Krizat politike në Kosovë, cila është zgjidhja”; dëshiroja të ndëgjoj mendimin e tyre, sepse kam qenë aktivist i UNIKOMB-it. Prandaj, kjo instancë nuk duhej të përdorte fjalën e huaj “nacional”, në vend të fjalës shqipe “kombëtar”, të cilën e kemi. Secili njeri i vetëdishëm do të kuptojë me kohë se cili është raporti në mes tëetnisëkombit dhe popullit. Këtë gjë e keni të shpjeguar nëpër shkrime dhe mund t`i gjeni kur të doni, edhe në faqen time…

Pavarësisht prej këtyre gjërave që i thamë, ne, do ti drejtohemi krizës politike në Kosovë.Kosova është shkurt një thes i shkyer në të gjitha anët. Prej saj, vjelin pandërprerë të gjithë, aq sa munden, dhe më parë serbët e Serbisë përmes serbëve të Kosovës. Strukturat tona politike janë struktura profesionale. Ata e kanë mësuar se çka do të thotë “poli-a-tika”, prej të cilës vjen politika

“Poli” d.m.th.“shumë”, dhe “atika” është “insekt helmues”. Unë i kam studiuar shkencat politike, por nuk jam politikan. Partishmëria, është diçka tjetër.

Prej kësaj le t`i mësojnë edhe politikajt e pozitës dhe të opozitës dhe të tjerë.

Më me “përvojë” kanë ardhur këtu të mëdhenjtë, ndërkombëtarët, të cilët i sjellin plot investime të Botës, ndërsa për anën tjetër zhduken mjaft të holla përsëri në të njëjtin krah. Popullit të gjërë e të varfër të Kosovës i rrinë politikanët tanë përpara, e thithin të gjithë Kosovën, deri në fund, dhe populli i shkretë mbetet me gishta në gojë, pa pasur gjasa të mbijetojë. Politikanët kanë mësuar si mund të plaçkitin me vagona, duke e stërshitur tokën e shenjtë të Kosovës, te të ashuquajturit “serbë” të Serbisë dhe të Kosovës, në praninë e ndërkombëtarëve, të cilët e mbështesin klasën politike të Serbisë, në radhë të parë, e pastaj edhe ata të Kosovës, që janë“poli-a-tik-aj”. Një pjesë e madhe e këtij vargu politik është agjenturë direkte dhe indirekte e Serbisë, ndërsa një pjesë tjetër është bijë e ish-UDB-istëve të djeshëm. Kur nuk mund t`i likuidojnë ata që u afrohen e nuk mund t`i lënë mënjanë si „të paaftë“ apo t`i kundërshtojnë, ndonjërin e nxjerrin nga ky rreth i të “mallkuarve”, duke ia dhënë pak para, sa për ta futur në lojën e turpshme.

Shteti shumë i vogël politik, ekonomik e juridik i Republikës së Kosovës ka bërë aq shumë parti, të cilat thirren në Kosovën me “K” (PDK, LDK, AAK, etj.), por edhe me emra të tjerë, si“Lista Serbska”, të cilat e plaçkisin Kosovën tonë, si pjesë e pa-ndashme të Mbretërisë së Dardhanisë, apo Dardanisë, e cila as për së afërmi nuk e ka zgjidhjen e çështjes së saj, e as të Kosovës, dhe askush nuk merret me këtë çështje. Tërë këtë pluhur të zymtë politik e helmues e dërgojnë nëpër gojën e tharë të fëmijve e nipave tanë, shtresa e madhe e zhvataxhinjëve, pa u ndalur të mendojnë njerëzisht, sa na kanë trondi-tur thelbësisht. Prandaj, kjo gjë e ka shtyrë gruan më të fuqishme të botës, Kancelarën e Gjermanisë e të Evropës, zonjën Merkel, të japë një deklaratë të vlerëshme, në prag të ndërrimit të viteve, të cilën po e përmendi:

 

“Shqiptarët kanë mundësi të zgjedhin dy opcione, Europën apo Adriatikun! Nëse zgjedhin Europën, ato duhet të pastrohen nga struktura e korruptuar dhe kriminele politike në Shqipëri, Kosovë, Maqedoni, Mal të Zi dhe Luginë të Preshevës, dhe në vend të tyre të zgjedhin figura të pastra politike! Opcioni i dytë, nëse e zgjedhin, ka edhe karakter humanitar, sigurohet ushqimi për gjallesat nëpër Adriatik, për disa vite! Kështu, të gjithë shqiptarët, kapen dorë për dore, nga Ksamili në Tuz dhe nga Durrësi në Presheve, dhe ashtu bashkë me strukturën e tyre politike, të korruptuar dhe kriminele, hudhen në Detin Adriatik, dhe kështu, të paktën, flijohen për humanizëm, sigurojnë ushqim për botën ujore në Detin Adriatik për disa vite! Urojmë të zgjedhin opcionin e parë, duke filluar nga 24 Prilli 2016 në Iliridë!” [1]) Mendoj se këtu është futur „Ilirida“dhe se nuk është e saktë as kjo thënie. Me Iliridën sot numrohen tokat me shumicë të shqiptarëve, ndërsa „maqedonë“ quhen me pa të drejtë bullgarët e Maqedonisë. Dihet e vërteta se të gjitha tokat e Maqedonisë kanë qenë shqiptare…

 

Nejse. Në këtë shkrim, e kemi një temë tjetër. Nuk po merremi me Maqedoninë.

Lavdrim Lita, në analizën për vendet e “Ballkanit perëndimor” përballë të BE-së thotë se Kosova gjendet me një ngërç të ri politik, ku lotsjellësit në Kuvend e opozita nëpër rrugë e bëjnë krejtësisht të pamundur ecjen e reformave dhe zbatimin e tyre të marrëveshjeve me Serbinë, përballë BE-së. Derisa politika aty merret me zhurmë e me dhunë, në të vërtetë qytetarët janë të papunë. Në Kosovë, shkalla e papunësisë është zyrtarisht 35.1 për qind, por për moshën deri në 30 vjeç, e papunësia shkon deri në 70 %, ku nga 10 punëtorë të mundshëm 3 janë të punësuar. Nga 1.8 milion banorë të Kosovës rreth 34 mijë qytetarë kanë kërkuar azil në Gjermani, këtë vit.[2]

Po e marrin edhe një shembull me këtë rast, nga shkrimtari Abdyl Kadolli, i cili ndër të tjera thotë se parlamenti, pra Kuvendi, që është kupolë e shtetit mbi pushtetin, nuk i mbronë interesat shtetërore të qytetarëve; nuk e ka nxjerrë as ligjin për prejardhjen e pasurisë; nuk ka ligj as për pagat; nuk e ka miratuar as edhe Ligjin evropiane të lustracionit dhe as që ka ligj për statusin e shkrimtarëve dhe të artistëve, andaj, kultura mbetet në shkretëtirë; shteti udhëheqet me koalicione jo-parimore; parlamenti kthehet në diktaturë dhe i burgosë deputetët; ish-shërbëtorët e pushtimit qëndrojnë në pushtet; partitë politike janë shndërruar kështu në mafie të vërtetë ekonomike, për tërë vendin tonë; dhe vendi i jonë është kthyer në krizë parlamentare, ku votohet kopeishtë (pra, si kopetë) me gishta.[3]

E shohim këtu ku është gjendja e jonë. Kosova vazhdon të ndahet më tutje, me pasurinë nëntokësore e mbitokësore, siç ka dashur të bëjë Serbia gjenocideske dhe kolonizatorët e djeshën serb në Kosovë, e sot „qytetarë nderi“me duart plot gjak; kriminela të luftës së fundit, të cilët vinë legalisht në Kosovë, si oficera e ushtarakë. Ndërsa Kosova zhytet thellë e më thellë në krime ekonomike dhe antinjerëzore, duke e shitur Kosovën për interesa të ulta ekonomike; për interesa të ulëta personale, familjare, klanore, partiake e pushtetmbajtëse. “Mos harroni, pozita e tyre në pushtet është e përkohshme”-thotë Dr. Nazim Qehaja, në FB. “Kosova e copëtuar mbetet përjetësisht e humbur. Marrëveshja sot duhet ndaluar pa kushte, që nesër të mos thuhet se jemi mashtruar”.[4]

Në qoftë se më së pari intelektualët e vërtetë dhe të denjë nuk shpurdhin të bëjnë çmos nga vetja, të bashkohen si vëllezër pa interesa të vetat, por me interesin e të gjithë qyetarëve të Kosovës, pa dallime të etnisë; fetare apo politike; të gjendjes finanziare e të përgjithshme, rreth një uniteti të përpiktë kombëtarë e ndërkombëtar; duke mos i ndarë për ndonjë arësye. Ata janë për integritetin e Kosovës; që po të mbrohej kështu e të mos ndahej në ata kufinjë që i kanë“caktuar” të tjerët, që janë të huaj dhe nuk e kanë tokë të “babës” Kosovën, do të bëhej shumë. Ata nuk mund t`a shesin e t`a ndajnë këtë vend kur ne t`a ndihmojmë tërë popullatën e këtij vendi me punë e punësim, me shkollë e shkollim, me shëndetësi dhe medicinë. Këtë popull e kanë kapluar prej shumë vitesh sëmundje të liga, që edhe mjekët tanë i kanë kthyer në „kasapë“mbi njerëz, duke i menduar paratë e mëdha, në vend që t`i preokupojnë shëndeti publik. Edhe ne, në vend që të shndërrohemi në një lëvizje të fuqishme gjithëshqiptare, për bashkim të mirëfilltë kombëtar, po heshtim, e tokat tona mbahen të ndara me dhunë të paparë, nën shtetet armike fqinjë. Jo që Kosova nuk do të ndahet, por asaj duhet t`i bashkohen tokat shqiptare nën Malin e Zi; i tërë Sanxhaku i Malit të Zi e i Serbisë dhe Kosova Lindore, jo „lugina e Preshevës“.

Këtu do shtuar tendencën e madhe antishqiptare, që vjenë nëpër të gjitha shtetet sllave, ordodokse e islamiste, të cilat bashkëpunojnë bashkarisht kundër nesh. Ato u kapën për fétë, por duhet ditur se asnjëra nuk është “e zgjedhur prej Zotit”Zoti i Madh e ka tërë njerëzimin dhe nuk e dirigjon asnjë popull për t`a shkatërruar njëri-tjetrin dhe as vetveten, siç bënë me kohë kombi shqiptar, i shyrë verbët nga fqinjtë.

Feja është një gjë sekondare, nuk është primare. Këtu nuk duhet ndëgjuar as “Bashkimin”, sepse ate e ka dirigjuar féja islame, për të përvetësuar shqiptarët.

Në botë, ortodoksizmi, në krye të saj me Rusinë, Greqinë dhe pjesërisht Britaninë e Madhe, është mobilizuar për të ashtuquajturën “luftë e tretë botërore” dhe dëshiron të vie përballë Kosovës, në Preshevë, me armatim nuklear, të bëjë hata botën. Ju mund ta shfrytëzoni një faqe nga unë, prej internetit, “Gjeopolitika e përgjithshme dhe kombi shqiptar”. Nga kjo faqe i keni disa përgjegje. Pra, krahas krizës më të madhe brenda shtetit Kosovë, i kemi edhe ato jashta shtetit tonë dhe rreth e rreth të gjitha trojeve autoktone shqiptare, në relacion ndërkombëtar. Pra, duhet të jemi më të vetëdijshëm për këtë çështje, sepse është një çështje vendimtare.

Mërgata shqiptare ka luajtur rol të veçantë në çështjen kombëtare. Duke i parë e përjetuar vlimet e egra antishqiptare, që patën shpërthyer në Kosovë e nëpër viset e tjera shqiptare, mërgata shqiptare në Evropë e në Botë ka organizuar vetë mija tubime, demostrata, protesta, me javë të tëra, për të sensibilizuar me këto gjëra opinionin e jashtëm e të institucioneve ndërkombëtare. Me punën e saj të palodhur i ka mbështetur kërkesat gjithëpopullore. Konstatojmë me të drejtë se intelektualët shqiptarë duhet të merren më tepër me gjendjen e rëndë në Kosovë dhe t`i shikojnë marrëveshjet e nënshkruara me Serbinë e Malin e Zi, se a janë në përputhje me Kushtetutën e Kosovës, apo jo. Kjo është një çështje tjetër e mirë, e cila duhet rrahur derisa të zgjidhet përfundimisht. Mos të jemi në gjumë, sepse koha nuk pret dhe ecën nëpër gabimet tona.

Ne, në këtë kohë, i kemi disa thirje: të japin kontributin tonë të pamohueshëm e të mos kursejmë edhe njëherë rolin tonë, sepse partitë e reja të Kosovës, të Maqedonisë etj. na patën zhvlerësuar krejtësisht nga roli i ynë i madh historik. Ne ishim bërë një laborator ku mblidheshin të holla të patjetërsueshme, apo në lopë të mëdha race që mjelet pandërprerë, për të kënaqur shpirtin e materializuar të qenies sonë.

Nuk është fare e rëndësishme të dimë se çka është FBU, GBU, GAU, UKA, FUN dhe BUN, sepse ato janë intanca private dhe pjellë e fantazisë individuale.

Ato do të duhet të propozoheshin e shqyrtoheshim prej masave të tubimeve, jo të vinin „të krijuara“ apo të gatshme prej qendrës jo partiake, joqeveritare, jo shtetërore dhe duhet të kishin fondet e mbledhura nga instancat e të jenë gjithëshqiptare.

Ne mendojmë se kështu nuk ruhet uniteti dhe integriteti i Kosovës. Duhet të ruhet unitetit i Kosovës dhe të mos jetë i cenuar; duhet të mbrohet integraliteti dhe fryma e përmbajtjeve të jetesës mbietnike të Kosovës; të kultivohet ndjenja mbifetare e popullatave të përgjithshme të saj; të kultivohet ndjenja e tolerancës së mbijetesës dhe toleranca ndërnjerëzore, etj. Këto janë emrioni i gjërave që duhet të jenë.

Ne duhet t`a kthjellim, t`a thellojmë e zgjerojmë këtë tolerancë, por të mos lejojmë asnjëherë dhe asnjë pjesë të tokës sonë që të shitet. Mbijetesa nuk shitet. Ne do të mbijetojmë me ekonomi të mirëfilltë, me punësim, me përparim, jo me vjedhje…

Prona kombëtare nuk privatizohet e as nuk mund të personalizohet. Kosova nuk është pasuri private, por një pjesë e tokave tona shqiptare, të një atdheu shpirtëror, shumë më i madh që thuani ju e përfshinë disa toka si kjo, nën shtetet e tjera.

Ato e kanë të njëjtin synim: të lidhin një aleancë të përgjithshme kombëtare dhe ndërkombëtare, për shpëtimin dhe përparimin tonë!

Kemi shekuj të tërë që ndodhemi jashtë këtij inspirimi.

Me të vërtetë ka ardhur koha që të ndërrojmë qëndrimet tona, parimet tona, jo në drejtimin negativ, por në drejtimin pozitiv…

 

 

_______________________________________

Fusnotat e këtij punimi:

_______________________________________

[1] Shikoni artikullin “Deklarata e Merkelit duhet të kuptohet drejtë”,

në Gazeta “Epoka shqiptare”, e përkthyer nga “specialistët” e GESH-it,

në http://www.lajmpress.com/Merkel-ka-nje-mesazh-per-shqiptaret/video/e datës 11.12.2015.

[2] Shikoni analizën e Lavdrim Lites, “Si janë sot vendet e Ballkanit Perëndimor përballë BE-së”, të dhënë me 20 tetor 2015, në http://www.kohajone.com/index.php/opinione-dhe-komente/si-jane-sot-vendet-e-ballkanit-perendimor-perballe-be-se/.

[3] Shikoni faqen e FB, te Abdyl Kadolli, “Kriza parlamentare”,

në http://www.facebook.com/Abdyl Kadolli.

[4] Shikoni faqen e FB, te Nazim Qehaja, “Fotografia flet vetë”në http://www.facebook.com/nfqehaja.